Aanscherping regels voor arbeidsongeschiktheid

Vanaf volgend jaar wordt het moeilijker om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. Dagblad Trouw meldt dat het kabinet de criteria om in aanmerking te komen voor zo’n uitkering gaat aanscherpen. Naar schatting komen 9% minder mensen in aanmerking voor de WIA. Naar aanleiding van Kamervragen op het artikel heeft Minister Koolmees gereageerd.  

Het artikel meldt: ‘Minister Koolmees van SZW wil de regels voor een WIA-uitkering aanscherpen. Van de mensen die nu nog een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben, zal nog eens 4% straks onder de gedeeltelijk arbeidsongeschikten gaan vallen.

De minister denkt dat 1300 mensen die nu volledig arbeidsongeschikt zijn verklaard volgens de nieuwe criteria helemaal niet meer in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Het gaat daarbij om mensen die minstens één simpele functie kunnen doen, zoals werken in een callcenter of bij een fietsenstalling. Nu is het zo dat mensen arbeidsongeschikt kunnen worden verklaard als ze maar twee van de drie functies kunnen uitoefenen. 

De nieuwe criteria gelden alleen voor nieuwe gevallen. Op dit moment zijn er meerdere categorieën arbeidsongeschiktheid in de WIA: mensen kunnen voor 80% tot 100% worden afgekeurd, of voor 35% tot 80%. Dat verandert straks in 35% tot 99%. Daardoor vallen meer mensen in de groep gedeeltelijk arbeidsongeschikt en zal hun uitkering dalen. Als ze geen gepast werk kunnen vinden, kunnen ze er honderden euro’s per maand op achteruit gaan’. 

Reactie van Koolmees: Minister Koolmees heeft gereageerd op een Kamervraag naar aanleiding van bovenstaand artikel. Hij stelt dat het arbeidsongeschiktheidscriterium in de WIA zal worden aangescherpt. Uit een steekproef onder 170 personen die arbeidskundig volledig arbeidsongeschikt (WGA 80-100) zijn, bleek dat 9% van hen minder dan 35% arbeidsongeschikt zou zijn bij aanpassing van het criterium op de wijze zoals dat in het Regeerakkoord staat. Dat betekent dat zij niet in aanmerking zouden komen voor een WIA-uitkering. Minister Koomees is bezig met de uitwerking van dit voorstel en wil hierover nog in gesprek met sociale partners en veldpartijen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de Risk Consultants van Synck Company via info@synckcompany.nl of (+31)085-2735137.  

Terug naar overzicht

Synck watermark
Synck watermark
Synck watermark

Heeft u vragen?

Bel mij terug voor meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Synck watermark
Synck watermark
Synck watermark