Collectieve zorgverzekering, de wijzigingen voor 2017

Dinsdag 20 september, op Prinsjesdag, maakte het kabinet de plannen voor volgend jaar bekend. Zo ook voor de zorgverzekering. Dit zijn de wijzigingen voor 2017 op een rij.  

Dinsdag 20 september, op Prinsjesdag, maakte het kabinet de plannen voor volgend jaar bekend. Zo ook voor de zorgverzekering. Dit zijn de wijzigingen voor 2017 op een rij.  

Eigen risico en premie 

Eerder werd al bekend dat het eigen risico voor 2017 gelijk blijft op €385,- voor iedere verzekerde vanaf 18 jaar. Het Ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de premie voor de basisverzekering met € 3,50 per maand zal stijgen. Zorgverzekeraars Nederland verwachten echter dat de zorgverzekeraars minder reserves zullen inzetten. De premiestijging zou daarom wel eens hoger kunnen uitpakken. Uiterlijk 19 november worden de premies voor volgend jaar bekend gemaakt.

De aanpassingen

Er is een beperkt aantal aanpassingen van vergoedingen in de basisverzekering. De belangrijkste aanpassing geldt voor de eigen bijdrage van een implantaat gedragen kunstgebit. Door deze wijziging komt de eigen bijdrage aan dit duurdere kunstgebit in lijn met die van een ‘gewoon’ kunstgebit. De vaste eigen bijdrage van €125,- wordt vervangen door een procentuele bijdrage waardoor het implantaat gedragen kunstgebit voor de verzekerde duurder wordt.

Verder worden de volgende vergoedingen toegevoegd:

  • Medisch noodzakelijke besnijdenis
  • Fysiotherapie voor patiënten met etalagebenen
  • Een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen
  • Operatie van het bovenooglid wanneer het ooglid het zicht belemmerd
  • Een implantaat voor jongeren die blijvende snij- en hoektanden missen. Zij kunnen tot hun 23e jaar in plaats van 18e jaar een implantaat laten plaatsen.
  • Opvang en zorg als om medische redenen een patiënt tijdelijk nog niet thuis kan wonen, zogenaamd eerstelijnsverblijf.

Inkomensafhankelijke bijdrage en werelddekking

De inkomensafhankelijke bijdrage die gepensioneerden, zelfstandigen en werkgevers betalen naast de premie, daalt. Voor gepensioneerde bedraagt deze 4,5% (was 5,5%) en voor zelfstandigen 6,65% (was 6,75%).

De beperking van de zogenaamde werelddekking voor zorgkosten buiten Europa is van de baan. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Door het besluit blijft de vergoeding van deze kosten in het basispakket.

Zorgkosten die mensen maken als zij buiten Europa reizen, worden deels vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Vanaf 1 januari 2017 zou aan de vergoeding vanuit het basispakket een einde komen. Op voorstel van minister Schippers ziet het kabinet hier echter van af. Volgens de bewindspersoon wordt de wet, na de behandeling van het wetsvoorstel op 14 juni 2016 in de Tweede Kamer, te complex en daarom onuitvoerbaar.

Meer weten over wat deze wijzigingen betekenen voor uw bedrijf? Neem gerust contact op met een van de adviseurs van Synck Company. 

Terug naar overzicht

Synck watermark
Synck watermark
Synck watermark

Heeft u vragen?

Bel mij terug voor meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Synck watermark
Synck watermark
Synck watermark