Het verschil tussen UWV en ERD WGA

Voor het dekken van het WGA-risico kunnen werkgevers kiezen voor het WGA-eigenrisicodragerschap en voor de WGA-verzekering bij UWV en Belastingdienst. Bij het maken van deze keuze worden werkgevers zich bewust van de financiële gevolgen van de WGA-instroom. Met het maken van deze keuze wordt het proactief voorkomen van de WGA-instroom gestimuleerd. De mogelijkheid om te kunnen bemoeien met de re-integratie zorgt voor een belangrijk verschil in de WGA-schade. Een werkgever die voor het eigenrisicodragerschap heeft gekozen, heeft de mogelijkheid om zich actief met de re-integratie in te laten van de WGA'er mocht er onverwachts WGA-schade ontstaan. 

Onder de loep

In het UWV-kennisverslag staat deze maand de vraag centraal of eigenrisicodragerschap voordelig uitpakt voor werkgevers. Het UWV wil met het kennisverslag de ontwikkelingen van eigenrisicodragers en publiek verzekerden onder de loep nemen voor onder andere het WGA-instroompercentage, het WGA-uitstroompercentage en het doorstroompercentage IVA onder werknemers. Uit de resultaten van het verslag blijkt dat de WGA-instroompercentages van eigenrisicodragers en publiek verzekerden vlak bij elkaar liggen. De keuze voor WGA-financiering speelt geen rol bij de preventie van de WGA-instroom. Dit is te verklaren omdat iedere werkgever dezelfde verplichtingen van de Wet Poortwachter heeft.

Uitstroom

Bij de uitstroom zijn duidelijke verschillen te zien. Bij eigenrisicodragers stromen meer werknemers uit wegens herstel. Bij de doorstroom van WGA naar IVA is het grootste verschil te zien. Van de werknemers van publiek verzekerden die in 2010 instroomden, is 27% doorgestroomd naar de IVA tegenover maar liefst 42% bij de eigenrisicodragers. Volgens het UWV komt herstel en doorstroom vaker voor bij eigenrisicodragers, omdat ze over meer middelen en mogelijkheden beschikken om de klantsituatie te monitoren dan het UWV. Een andere genoemde reden is dat het verzoek voor herbeoordeling van een WGA'er door externe partijen met voorrang wordt afgehandeld.

Uit het UWV-kennisverslag is te concluderen dat het WGA-eigenrisicodragerschap de re-integratie van WGA-gerechtigde bevordert. Het is wel van belang dat een werkgever of zijn casemanager weet hoe om te gaan met de WIA-schade. 

Voor vragen kunt u contact opnemen met de Risk Consultants van Synck Company via info@synckcompany.nl of (+31)085-2735137.  

Bron: UWV-kennisverslag

Terug naar overzicht

Synck watermark
Synck watermark
Synck watermark

Heeft u vragen?

Bel mij terug voor meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Synck watermark
Synck watermark
Synck watermark