Hoe wordt pensioencommunicatie een succes?

Doelgerichte pensioencommunicatie is cruciaal om werknemers bewust te maken van hun pensioenplannen en hen te ondersteunen bij weloverwogen keuzes voor een financieel veilige toekomst. Effectieve communicatie maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in diverse pensioenregelingen, tijdige planning te faciliteren en begrip op te bouwen omtrent beleggingsstrategieën en risico’s. Deze aanpak bevordert een vroege start met plannen en het aanpassen van pensioendoelen aan veranderende omstandigheden, resulterend in gemoedsrust en welzijn, doordat financiële stress wordt verminderd.

Degelijke pensioencommunicatie legt een stevige basis voor financiële onafhankelijkheid en welzijn gedurende iemands hele leven. Het opzetten van doeltreffende pensioencommunicatie vergt een doordachte aanpak om duidelijke informatie te waarborgen en werknemers te motiveren tot actie over te gaan. Hier zijn enkele stappen om pensioencommunicatie doeltreffend te organiseren:

 • Publiekssegmentatie: Identificeer verschillende groepen die de pensioencommunicatie zal bereiken. Verschillende leeftijdsgroepen en behoeften vragen om aangepaste benaderingen.
 • Klare en begrijpelijke taal: Vermijd vakjargon en gebruik heldere, eenvoudige taal om complexe pensioenconcepten uit te leggen. Ondersteun dit met visuele hulpmiddelen zoals grafieken en infographics.
 • Multikanaalaanpak: Verspreid informatie via diverse communicatiekanalen, zoals e-mail, websites, sociale media, brochures en workshops, om de zichtbaarheid te vergroten.
 • Persoonlijke relevantie: Wijs op individuele voordelen en gevolgen. Laat zien hoe pensioenkeuzes het dagelijks leven kunnen beïnvloeden.
 • Vertellingen: Gebruik echte verhalen en casestudy’s om de impact van goede en slechte pensioenplanning te verduidelijken.
 • Interactieve educatie: Organiseer workshops, webinars en seminars waar mensen kunnen leren en vragen kunnen stellen. Dit vergroot de betrokkenheid en het begrip.
 • Regelmatige updates: Deel regelmatig relevante informatie en updates om mensen op de hoogte te houden van wijzigingen in pensioenregelingen, investeringsstrategieën, enzovoort.
 • Maatwerk: Bied tools aan zoals pensioenplanners en calculators waarmee individuen hun persoonlijke pensioendoelen kunnen berekenen.
 • Terugkoppeling en vragen: Stimuleer mensen om vragen te stellen en feedback te geven. Toon betrokkenheid bij hun zorgen om vertrouwen op te bouwen.
 • Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de communicatie toegankelijk is voor mensen met verschillende achtergronden en mogelijkheden, inclusief vertalingen en alternatieve formaten.
 • Continuïteit: Pensioencommunicatie moet een doorlopend proces zijn, geen eenmalige gebeurtenis. Zorg voor consistentie en herhaling om de boodschap te versterken.
 • Persoonlijke benadering: Geef mensen de kans om hun specifieke situatie te bespreken met pensioenexperts voor op maat gemaakt advies.

Lees hier meer over het Nederlands pensioensysteem.

 

Het doel van deze aanpak is om pensioencommunicatie niet alleen informatief te maken, maar ook motiverend en activerend, zodat mensen daadwerkelijk stappen ondernemen om hun pensioenplannen te verbeteren. Bovendien geeft u hierdoor meer waarde aan de belangrijkste secondaire arbeidsvoorwaarde.

De specialisten van Synck Company kunnen u ondersteunen bij het implementeren van om maat gesneden pensioencommunicatie voor uw medewerkers. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meer informatie

Klanten aan het woord

Synck Company waarderen wij al vele jaren als onafhankelijk adviseur met grote kennis van zaken, grote mate van service en betrokkenheid. Wat ons betreft is het team van Synck Company onze grootste bron van tevredenheid en waardering.

Petra Kiphardt
HR, Dirkzwager Legal & Tax

Vanuit mijn rol als teammanager vitaliteit en verzuim werk ik al jaren met Synck Company. Met regelmaat attendeer ik andere bedrijven op de dienstverlening van Synck. Ik heb de ervaring dat zij een betrouwbare, adequate samenwerkingspartner zijn, die toegevoegde waarde biedt, zowel vakinhoudelijk als financieel.

Anoeska Uyleman - Niesing
Teammanager Vitaliteit en Verzuim, Beweging 3.0

Professionele ondersteuning bij complexe casuïstiek op het gebied van langdurige verzuim dossiers, voorkomen WGA instroom en begeleiding WGA/ZW.

Esther Intema
HR manager, IW Noord-Holland

Prettige samenwerking door goede communicatie en korte lijnen.

Christella Kauhl
Stichting Vivantes Zorggroep

Wij kunnen Synck Company van harte aanbevelen! Met hun specifieke expertise heeft Synck Company ons in diverse processen op een adequate wijze geadviseerd en ondersteund met een aanzienlijke kostenbesparing als gevolg.

Lydia Struik
Protestantse Kerk in Nederland

Synck Company beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van sociale zekerheid en zorg. Hiermee bieden zij ons focus en maatwerk op een hoog kwaliteitsniveau. Een team van gemotiveerde specialisten die ons door het doolhof van regelgeving en wetten loodst. Dat is het ontzorgen dat wij zochten, Synck ons beloofde en nu waarmaakt.

Jeroen Swaan
Human Resource and Organisation Advisor, BEWiSynbra Group

Wij zijn uiterst vakkundig begeleid in het traject naar ERD ZW / WGA door Synck Company. Het periodiek sparren met deskundige specialisten voegt een duidelijke meerwaarde toe aan ons re-integratiebeleid en we zijn ervan overtuigd dat de verdere begeleiding van ZW en WGA dossiers na uitdiensttreding in goede handen is.

Marianne Fillié-de Wit
Adviseur verzuim en beleid, Stichting SCOPE scholengroep

Synck heeft ons geholpen bij de keuze om eigenrisicodrager te worden voor zowel de Ziektewet als de WGA. Ons contactpersoon Annette (specialist ZW/WGA) adviseert, ondersteunt en ontzorgt GMB rondom de uitvoering van de ziektewet en de WIA/WGA. Dit gebeurt met oprechte aandacht voor de (ex)medewerker, waar het om draait, en aandacht voor de vragen vanuit ons als werkgever. Door dit contact vanuit Synck beschikken wij op afroep over de expertise die nodig is om langdurig verzuim en instroom in de WGA te voorkomen.

Peetjan Vink
Senior HR Adviseur, GMB

BENT U ZICH AAN HET ORIËNTEREN?

Nodig naast de grote spelers ook Synck Company uit. Zo ervaart u zelf het verschil in betrokkenheid, service én aanpak.

Wilt u een keer sparren?