Eigenrisicodrager ziektewet
U kunt als werkgever eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet. U betaalt dan minder premie voor de werknemersverzekeringen. Lees hier wat uw mogelijkheden zijn.
Als ziektewet eigenrisicodrager grip op re-integratie en kosten besparen
Voor middelgrote tot grote organisaties kan het interessant zijn om Ziektewet eigenrisicodrager te worden.
Waarom?
Nu betaalt u een gedifferentieerde premie. Deze premie wordt berekend op basis van uw totale loonsom en de uitkeringslast voor de Ziektewet-flex van twee jaar geleden.
Deze berekening pakt in de praktijk vaak onvoordelig uit. Dan hebben we het nog niet eens over de oplopende kosten van slechte re-integratietrajecten.
Door als werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet te worden, betaalt u de vaak hoge Ziektewet-flex premie niet meer. U heeft de kosten én het re-integratietraject helemaal in eigen hand.
Ziektewet in eigen beheer nemen?
Synck voert onafhankelijk onderzoek voor u uit. Wat pakt voor uw organisatie het beste uit?
De Ziektewet:
- ondergebracht bij het UWV;
- in eigen beheer, maar privaat verzekerd;
- volledig in eigen beheer, maar de uitvoering uitbesteed.
We kijken kritisch naar uw medewerkersbestand, (langdurig) ziekteverzuim, huidige premies en het bestaande re-integratieproces.
Blijkt dat u fors kunt besparen op uw premies én uitvoeringskosten? Dan regelt Synck graag het volledige traject om de Ziektewet in eigen beheer te nemen: van implementatie tot uitvoering.
Onze werkwijze is volledig UWV-proof, zonder extra werkbelasting voor uw HR-afdeling.
Ziektewet eigenrisicodrager: goedkoper én beter uitgevoerd
De uitvoeringskosten voor de Ziektewet liggen vaak hoog. Daarnaast laat de re-integratie veel te wensen over. Synck is specialist in het uitvoeren van de Ziektewet.
Ons doel?
Succesvolle re-integratie van de zieke werknemers en voorkomen van instroom in de WGA.
Wij nemen de uitvoering van de Ziektewet volledig voor onze rekening. Van verzuimadministratie tot re-integratie door vakspecialisten. Dit alles zonder uw HR-afdeling extra te belasten.
De 4 speerpunten van onze dienstverlening:
- Re-integratie centraal
We starten vanaf dag 1 met re-integratie. Uw zieke ex-werknemer krijgt één vaste begeleider die aandacht én begrenzing biedt. - Kosten verlagen
We verlagen uitvoeringskosten en voorkomen onnodige kosten, zoals extra Ziektewetuitkeringen of een hogere instroom in de WGA. - UWV-proof
We kennen de Ziektewet-wetgeving door en door. We zorgen dat u voldoet aan alle wetten en regels. - Regie en grip
We pakken de regie op processen en de financiële stromen voor nu én in de toekomst.
Ontdekken of Ziektewet in eigen beheer iets voor uw organisatie is?
Klanten aan het woord
Klantcases
Wilt u een business case op maat?
Ontvang een branchespecifieke businesscase of geef antwoord op onze 3 vragen en krijg een bedrijfsspecifieke businesscase.
Synck: expert in Ziektewet en WGA
We zijn een frisse en energieke organisatie. Onze ervaren professionals krijgen de vrijheid om de best mogelijke oplossingen te vinden voor onze klanten en hun werknemers. Wij kennen geen premiebelang of ingewikkelde winstdelingsconstructies, maar zetten uw belang voorop.
Of dit nu de Ziektewet in eigen beheer is of juist bij het UWV ondergebracht. We kunnen u in alle trajecten rondom de Ziektewet en de WGA begeleiden.
De belofte van Synck
- Uw organisatie én medewerkers centraal
- Echt onafhankelijk advies
- 1 vast aanspreekpunt met kennis van zaken
- Grip op kosten én re-integratie
- De meest passende en meest voordelige Ziektewet-oplossing voor u
Wat houdt eigenrisicodragen voor de Ziektewet precies in?
Als u eigenrisicodrager wordt voor de Ziektewet, betaalt u minder premie voor werknemersverzekeringen. De kosten voor de Ziektewet-uitkering en re-integratie betaalt u maximaal 2 jaar zelf. De Ziektewet-uitkering bedraagt 70% van het dagloon.
Niet alle medewerkers vallen onder het eigenrisicodragerschap. Het gaat om:
- werknemers met een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst die bij u in dienst waren en van wie het dienstverband eindigt tijdens ziekte.
- werknemers zonder ‘gewone’ arbeidsovereenkomst, zoals thuiswerkers en stagiairs.
- medewerkers die bij u hebben gewerkt (en verzekerd waren) en daarna binnen 4 weken nadat ze uit dienst gingen ziek werden.
In sommige gevallen betaalt het UWV nog steeds de Ziektewet-uitkering. Bijvoorbeeld bij ziekte door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie en voor medewerkers met een zogenaamde no-riskpolis.
Meer weten over eigenrisicodragerschap?
-
Ook de WGA in eigen beheer nemen?
Wij kunnen ook voor u uitzoeken of het interessant is om de WGA in eigen beheer te nemen. Zeker voor organisaties vanaf ± 500 medewerkers kan WGA in eigen beheer een uitkomst zijn.
U kunt met gemak € 200.000,- of meer per jaar besparen. Daarnaast krijgt u meer grip op WGA-instroom en re-integratie.
Veelgestelde vragen
eigenrisicodrager ziektewet
- Wanneer u werknemers in dienst heeft die geen standaard arbeidsovereenkomst hebben. U kunt hierbij denken aan thuiswerkers of stagiairs.
- Wanneer werknemers binnen 4 weken na uitdiensttreding ziek worden. Dit geldt alleen als zij ook bij u verzekerd waren.
- Wanneer werknemers die bij u in dienst zijn ziek worden voordat het dienstverband eindigt. Dit geldt bij een tijdelijke of vaste arbeidsovereenkomst.
- Wanneer werknemers ziek zijn door een zwangerschap of bevalling of orgaandonatie.
- Wanneer werknemers vallen onder de compensatieregeling oudere werknemers.
- Wanneer werknemers langdurig ziek zijn of een handicap hebben.
U bent verantwoordelijk voor beslissingen over de Ziektewet en de voorbereiding hiervan. Daarnaast betaalt u de Ziektewet-uitkering. Ook zorgt u voor verzuimbegeleiding en re-integratie (passende arbeid). Verder bent u verplicht de verzuimadministratie bij te houden, evenals het doen van ziek- en betermeldingen.
De controle van deze taken licht bij het UWV. Bij onvoldoende correcte uitvoering kan het UWV werkzaamheden van u overnemen en de kosten hiervan in rekening brengen.
Alleen als geheel, zowel kleine als grote bedrijven. Dit betekent dat een filiaal of vestiging geen eigenrisicodrager kan worden, alleen de onderneming als geheel.
Dit kan bij de Belastingdienst op twee momenten per jaar: per 1 januari en per 1 juli. De aanvraag moet wel 13 weken voor deze data binnen zijn bij de Belastingdienst. Dit betekent uiterlijk 31 maart of uiterlijk 31 oktober van een kalenderjaar.