Eigenrisicodrager ziektewet - header

Eigenrisicodrager ziektewet

U kunt als werkgever eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet. U betaalt dan minder premie voor de werknemersverzekeringen. Lees hier wat uw mogelijkheden zijn.

GRENS UW ZIEKTEWETBEHEER EN BESPAAR KOSTEN

Voor organisaties van middelgrote tot grote omvang kan het buitengewoon interessant zijn om Ziektewet eigenrisicodrager te worden.

Vraag een gratis adviesgesprek aan bij onduidelijkheden

Adviesgresprek aanvragen

Meer weten over de (financiële) voordelen van ziektewetbeheer?

Download dan nu onze whitepaper

Download whitepaper

Waarom?

Op dit moment betaalt u een gedifferentieerde premie. Deze premie is gebaseerd op uw totale loonsom en de uitkeringslast van Ziektewet-flexwerkers van twee jaar geleden.

In de praktijk kan deze berekening ongunstig uitpakken. En dan hebben we het nog niet eens over de toenemende kosten van ineffectieve re-integratietrajecten.

Kies ervoor om als werkgever eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet en vermijd de vaak hoge premie voor Ziektewet-flexwerkers.

Neem volledige controle over de kosten én het re-integratieproces.

Laat Synck onafhankelijk onderzoek voor u uitvoeren. Ontdek wat het beste is voor uw organisatie. Met betrekking tot de Ziektewet kunt u kiezen uit:

 • Onderbrengen bij het UWV;
 • Volledig dit risico zelf dragen , maar met uitbesteding van de uitvoering.

Wij analyseren kritisch uw personeelsbestand, (langdurig) verzuim, huidige premies en bestaande re-integratieprocessen. Indien blijkt dat u aanzienlijk kunt besparen op premies en uitvoeringskosten, staat Synck klaar om het volledige traject voor het overnemen van de uitvoering van de Ziektewet

Onze aanpak voldoet volledig aan UWV-eisen en ontlast uw HR-afdeling.

Laten we onderzoeken of uw ziektewet voordeliger kan.

Adviesgesprek aanvragen
Synck watermark
Synck watermark

Maak kennis met een betere en voordeligere aanpak van de ziektewet.

De kosten voor het beheer van de Ziektewet kunnen aanzienlijk oplopen. Bovendien schiet de re-integratie vaak tekort. Synck is gespecialiseerd in Ziektewetbeheer.

Ons doel?

Succesvolle re-integratie van zieke werknemers en voorkoming van WGA-instroom.

Wij nemen het Ziektewetbeheer volledig uit handen. Van verzuimregistratie tot re-integratie door ervaren professionals. Dit alles zonder extra belasting voor uw HR-afdeling.

Onze service draait om vier kernpunten:

 1. Re-integratie centraal
  We starten re-integratie vanaf dag één. Uw zieke ex-werknemer krijgt een toegewijde begeleider die zowel ondersteuning als richting biedt.
 2. Kostenverlaging
  Wij verlagen uitvoeringskosten en voorkomen onnodige uitgaven, zoals overbodige Ziektewetuitkeringen of een verhoogde WGA-instroom.
 3. UWV-conform
  Onze diepgaande kennis van de Ziektewetwetgeving waarborgt dat u aan alle wettelijke eisen voldoet.
 4. Beheersing en regie
  Wij nemen de leiding over de processen en financiële stromen, nu en in de toekomst.

Benieuwd of Ziektewetbeheer ook voor uw organisatie voordelig kan zijn?

Maak vrijblijvend een afspraak

Klanten aan het woord

Synck Company waarderen wij al vele jaren als onafhankelijk adviseur met grote kennis van zaken, grote mate van service en betrokkenheid. Wat ons betreft is het team van Synck Company onze grootste bron van tevredenheid en waardering.

Petra Kiphardt
HR, Dirkzwager Legal & Tax

Vanuit mijn rol als teammanager vitaliteit en verzuim werk ik al jaren met Synck Company. Met regelmaat attendeer ik andere bedrijven op de dienstverlening van Synck. Ik heb de ervaring dat zij een betrouwbare, adequate samenwerkingspartner zijn, die toegevoegde waarde biedt, zowel vakinhoudelijk als financieel.

Anoeska Uyleman - Niesing
Teammanager Vitaliteit en Verzuim, Beweging 3.0

Professionele ondersteuning bij complexe casuïstiek op het gebied van langdurige verzuim dossiers, voorkomen WGA instroom en begeleiding WGA/ZW.

Esther Intema
HR manager, IW Noord-Holland

Prettige samenwerking door goede communicatie en korte lijnen.

Christella Kauhl
Stichting Vivantes Zorggroep

Wij kunnen Synck Company van harte aanbevelen! Met hun specifieke expertise heeft Synck Company ons in diverse processen op een adequate wijze geadviseerd en ondersteund met een aanzienlijke kostenbesparing als gevolg.

Lydia Struik
Protestantse Kerk in Nederland

Synck Company beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van sociale zekerheid en zorg. Hiermee bieden zij ons focus en maatwerk op een hoog kwaliteitsniveau. Een team van gemotiveerde specialisten die ons door het doolhof van regelgeving en wetten loodst. Dat is het ontzorgen dat wij zochten, Synck ons beloofde en nu waarmaakt.

Jeroen Swaan
Human Resource and Organisation Advisor, BEWiSynbra Group

Wij zijn uiterst vakkundig begeleid in het traject naar ERD ZW / WGA door Synck Company. Het periodiek sparren met deskundige specialisten voegt een duidelijke meerwaarde toe aan ons re-integratiebeleid en we zijn ervan overtuigd dat de verdere begeleiding van ZW en WGA dossiers na uitdiensttreding in goede handen is.

Marianne Fillié-de Wit
Adviseur verzuim en beleid, Stichting SCOPE scholengroep

Synck heeft ons geholpen bij de keuze om eigenrisicodrager te worden voor zowel de Ziektewet als de WGA. Ons contactpersoon Annette (specialist ZW/WGA) adviseert, ondersteunt en ontzorgt GMB rondom de uitvoering van de ziektewet en de WIA/WGA. Dit gebeurt met oprechte aandacht voor de (ex)medewerker, waar het om draait, en aandacht voor de vragen vanuit ons als werkgever. Door dit contact vanuit Synck beschikken wij op afroep over de expertise die nodig is om langdurig verzuim en instroom in de WGA te voorkomen.

Peetjan Vink
Senior HR Adviseur, GMB
Eigenrisicodrager ziektewet - aanvraag

Wilt u een business case op maat?

Ontvang een branchespecifieke businesscase of geef antwoord op onze 3 vragen en krijg een bedrijfsspecifieke businesscase.

Direct aanvragen
Eigenrisicodrager ziektewet expert

Synck: expert in Ziektewet en WGA

We zijn een frisse en energieke organisatie. Onze ervaren professionals krijgen de vrijheid om de best mogelijke oplossingen te vinden voor onze klanten en hun werknemers. Wij kennen geen premiebelang of ingewikkelde winstdelingsconstructies, maar zetten uw belang voorop.

Of dit nu de Ziektewet laat beheren of juist bij het UWV ondergebracht. We kunnen u in alle trajecten rondom de Ziektewet en de WGA begeleiden.

De belofte van Synck

 • Uw organisatie én medewerkers centraal
 • Echt onafhankelijk advies
 • 1 vast aanspreekpunt met kennis van zaken
 • Grip op kosten én re-integratie
 • De meest passende en meest voordelige Ziektewet-oplossing voor u
Synck watermark
Synck watermark

Wat houdt eigenrisicodragen voor de Ziektewet precies in?

Als u eigenrisicodrager wordt voor de Ziektewet, betaalt u minder premie voor werknemersverzekeringen. De kosten voor de Ziektewet-uitkering en re-integratie betaalt u maximaal 2 jaar zelf. De Ziektewet-uitkering bedraagt 70% van het dagloon.

Niet alle medewerkers vallen onder het eigenrisicodragerschap. Het gaat om:

 • werknemers met een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst die bij u in dienst waren en van wie het dienstverband eindigt tijdens ziekte.
 • werknemers zonder ‘gewone’ arbeidsovereenkomst, zoals thuiswerkers en stagiairs.
 • medewerkers die bij u hebben gewerkt (en verzekerd waren) en daarna binnen 4 weken nadat ze uit dienst gingen ziek werden.

In sommige gevallen betaalt het UWV nog steeds de Ziektewet-uitkering. Bijvoorbeeld bij ziekte door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie en voor medewerkers met een zogenaamde no-riskpolis.

Meer weten over eigenrisicodragerschap?

Neem vrijblijvend contact met ons op
Eigenrisicodrager ziektewet eigen beheer
 1. Ook de WGA in eigen beheer nemen?

  Wij kunnen ook voor u uitzoeken of het interessant is om de WGA in eigen beheer te nemen. Zeker voor organisaties vanaf ± 500 medewerkers kan WGA in eigen beheer een uitkomst zijn.

  U kunt met gemak € 200.000,- of meer per jaar besparen. Daarnaast krijgt u meer grip op WGA-instroom en re-integratie.

  Interesse? Lees hier alles over WGA in eigen beheer nemen.

Veelgestelde vragen

eigenrisicodrager ziektewet

Wanneer ben ik eigenrisicodrager Ziektewet?
 • Wanneer u werknemers in dienst heeft die geen standaard arbeidsovereenkomst hebben. U kunt hierbij denken aan thuiswerkers of stagiairs.
 • Wanneer werknemers binnen 4 weken na uitdiensttreding ziek worden. Dit geldt alleen als zij ook bij u verzekerd waren.
 • Wanneer werknemers die bij u in dienst zijn ziek worden voordat het dienstverband eindigt. Dit geldt bij een tijdelijke of vaste arbeidsovereenkomst.
Wanneer ben ik geen eigenrisicodrager Ziektewet?
 • Wanneer werknemers ziek zijn door een zwangerschap of bevalling of orgaandonatie.
 • Wanneer werknemers vallen onder de compensatieregeling oudere werknemers.
 • Wanneer werknemers langdurig ziek zijn of een handicap hebben.
Wat zijn mijn verantwoordelijkheden en verplichtingen als eigenrisicodrager Ziektewet?

U bent verantwoordelijk voor beslissingen over de Ziektewet en de voorbereiding hiervan. Daarnaast betaalt u de Ziektewet-uitkering. Ook zorgt u voor verzuimbegeleiding en re-integratie (passende arbeid). Verder bent u verplicht de verzuimadministratie bij te houden, evenals het doen van ziek- en betermeldingen.

Wat zijn de consequenties van het niet goed uitvoeren van de verantwoordelijkheden?

De controle van deze taken licht bij het UWV. Bij onvoldoende correcte uitvoering kan het UWV werkzaamheden van u overnemen en de kosten hiervan in rekening brengen.

Kan ieder bedrijf eigenrisicodrager worden?

Alleen als geheel, zowel kleine als grote bedrijven. Dit betekent dat een filiaal of vestiging geen eigenrisicodrager kan worden, alleen de onderneming als geheel.

Op welke momenten kan ik mij aanmelden als eigenrisicodrager Ziektewet?

Dit kan bij de Belastingdienst op twee momenten per jaar: per 1 januari en per 1 juli. De aanvraag moet wel 13 weken voor deze data binnen zijn bij de Belastingdienst. Dit betekent uiterlijk 31 maart of uiterlijk 31 oktober van een kalenderjaar.

Meer weten over de (financiële) voordelen van ziektewetbeheer?

Download dan nu onze whitepaper

Download whitepaper